Érkezés dátuma
Érkezés
Távozás dátuma
Távozás
Vendégek száma
1 szoba, 2 vendég

Programok

Tapolca

A Balatontól 12 km-re a róla elnevezett medencében fekszik. A város nevét adó meleg források közelében már az újkőkorban település jött létre. A szláv eredetű Topulcha szó magyarul hévizet jelent. A vidék hagyományos módszerrel termelt, Európa-szerte kedvelt tájjellegű borai több száz éve az itteni lakosság megélhetését biztosították.

A város arculatán tükröződik a múlt század élénk kereskedelmi élete. A századforduló jelentős fejlesztései eredményeként a régió közlekedési csomópontjává vált. A hatvanas években fellendülő bauxitbányászat központjaként nyerte vissza városi rangját. Azóta a városban és környékén található turisztikai látványosságok a kirándulók körében is ismertté tették nevét.

A Közép-Európában egyedülálló látványosság, a Tavasbarlang, a város szívében található. 1902-ben kútásás során fedezték fel, majd tíz évvel később a látogatók előtt is megnyitották. A karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer alsó termeit és a felső járatok egy részét 19 Celsius-fokos víz borítja. Ezt a mintegy 300 méteres szakaszt csónakkal lehet körbejárni.
2015. januárban megnyitott a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont, melynek megtekintése a tavasbarlangban való csónakázást is magában foglalja.
A város romantikus, mediterrán hangulatot árasztó része a Malom-tó környéke. Az itt fakadó meleg források vizét, melyekről Tapolca a nevét kapta, valószínűleg már a rómaiak tóvá duzzasztották, és vele malmot hajtattak. A volt kántorházból kialakított Iskolamúzeum a Dunántúl legnagyobb pedagógiatörténeti gyűjteményét őrzi. Az eredetileg is iskolaként szolgáló tanterem a századelő óráit idézi.

Története: Tapolca első említése 1182-1184 tájáról való, III. Béla király oklevélben. II. András 1217 körül adományozza Turul ispánnak, akiről később Turultapolcának nevezték el a települést. Földesúri magángazdaságának központját a dombon alakította ki: román stílusú templomot és kúriát építtetett.
Bár mezővárosi rangját 1871-ben elvesztette, a XIX. század végén mégis ennek volt köszönhető a lakosság gyors gyarapodása, s ehhez hozzájárult az is, hogy számos közigazgatási intézmény települt ide, a róla elnevezett járás székhelyére. Polgárosodása intenzív lett, s ez megmutatkozott a városkép alakulásában, szellemi arculatán: iskolák, kulturális középületek sora épült. A vasútvonalak ugyancsak a fejlődés motorjai lettek. Bár két jelentős tűzvész (1863 és 1908), valamint az első világháború visszavetette a fejlődésben, a helyi üzemek folyamatos épülése, a lakosság foglalkozás szerinti átrétegződése a fejlődést mutatja: egyre több az ipari munkás. 1925-ben 25 nagykereskedő - közülük 15 borral foglalkozó -, s jelentős számú munkás dolgozik a Gőzfűrész és Faipari Vállalatnál, a téglagyárban, a szeszfőzdében és a vasúton. Az utóbbi fél évszázadban a város (több kisebb időtartamú periódusban) jelentős fejlődést ért el. 1966. március 31-én lett ismét város, és járási székhely státust kapott. 1966-ban a bauxitbányászat központja lett, s más ipari üzemek betelepülésével, a helyi kereskedelem szélesedésével, iskolahálózatának, közművelődési intézményeinek kiépülésével, a Balaton-felvidék egyik jelentős kisvárosává vált, lakosainak száma mintegy 19 000. Fő látnivalói a Tavasbarlang, a Malom-tó, Iskolamúzeum és a borászati kiállítás.

Kép és szöveg forrása: http://tapolca.organic.hu/; www.tapolca.hu

Látnivalók Tapolca környékén

Keszthely

27 km-re fekszik Tapolcától, Egyetemi város, a környék legjelentősebb kulturális központja. Itt található a Festetics-kastély, amely az ország egyik legszebb barokk kastélya.
A kastélyt 1745-ben kezdték építeni, mai formáját 1884 és 1887 között nyerte el. A 101 helyiséges épület ma múzeum és konferencia központ. Legértékesebb helyisége az 1799-1801 között épült könyvtárterem, amelynek bútorzata eredeti, könyvállománya 86.000 kötet.

Festetics Imre Állatpark, Keszthely

A hazánkban őshonos állatfajokkal ismerkedhetünk meg, ha ellátogatunk a Bakonyerdő Zrt. Keszthely közelében található állatparkjába. Ezenkívül állati jó programok várják a gyerekeket: rendszeres játszóház, előadások, népi játékok. A kisállat-simogató és a játszótér igazán különleges élményt biztosít kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Badacsony

A hegyoldal a bazaltorgonákkal, a rendezett szőlősorok az apró fehér pincékkel meseszerű látványt nyújtanak. Egyik legősibb borfajta a Kéknyelű, a legismertebb a Szürkebarát. A hegyoldalban épült Kisfaludy-ház teraszáról felejthetetlen a kilátás.

Badacsonyörs

Folly Arborétum és Borászat

Az Arborétum nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye, hanem Isten segítségével négy generáció elkötelezett munkája és kitartása. Legyen részese ennek a száz éves családi történetnek! Ismerje meg a százéves cédrusok nyugalmát, a varázslatos balatoni panorámát és kóstolja meg a borainkat, melyeket szakértelemmel és fáradságos munkával készítettünk Önnek!

Kínálat:

Borozóterasz • Borkóstoló • Arborétumi séta • Boros piknik • Játszótér • Kávézó, Borbolt • Faiskola • Erdei iskola

Nyitva tartás: Egész évben, minden nap nyitva - időszakonként eltérhet

Balatonederics

A balatonmelléki település legfontosabb látnivalója az Afrika-Múzeum. Alapítója dr. Nagy Endre, a neves Afrika-vadász. Értékes és különleges trófeáit, tanzániai néprajzi gyűjteményét helyezte el itt.

Balatonfüred – Bodorka látogatóközpont – egy sokszínű csepp a Balatonból

Gyereknek, felnőttnek, télen és nyáron, kánikulában és rossz időben egyaránt érdekes és kellemes program lehet a balatonfüredi Tagore sétány mellett álló Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpontot bejárása.
A Balaton jellegzetes pavilon építészetét idéző látványosságot 2014-ben nyitották meg a látogatók előtt. A nevét az egyik balatoni halról, a bodorkáról kapta.
A felső szinttel együtt 650 négyzetméter alapterületű épületben egy komplex környezetismereti bemutatóhelyet alakítottak ki 17 akváriummal és a később telepített terráriumokkal. Az akváriumokban összesen mintegy 30 köbméter édesvíz és 5 köbméter tengervíz biztosít mindig megfelelő életfeltételeket a halaknak. A mellettük elhelyezett érintőképernyős elektronikus pontok részletes leírást adnak az akváriumokban látható közel negyvenféle balatoni halról és azokról a tengeri halakról, amiket Füred horvátországi testvérvárosából, Opatijából, az egykori Abbáziából kaptak.

Csesznek, Via Ferrata - 'Vasalt Út'

2013-ban adták át Cseszneken, a csodás Kőmosó-szurdokban a Via Ferratát, hazánk első vasalt útját. A vállalkozó kedvű természetbarátok és sportolni vágyók 3 különböző nehézségű pályán tehetik próbára ügyességüket, bátorságukat. Bővebben...

Eplény - Downhill, Bringaréna

Valódi kihívás az aktív töltődés és a kerékpározás szerelmeseinek az eplényi Bringaréna, ahol a Szent Sólyom felvonó télen a síelőket, tavasztól őszig pedig a bringásokat emeli az Ámos-hegy magaslataiba. A legkülönfélébb igényeket kielégítő pályák gyönyörű környezetben, hamisítatlan bakonyi erdők között futnak, tovább fokozva a bringázók élményérzetét. A lombos-árnyas környezet mint egy oázis nyújt felfrissülést a forró nyári napokon is Eplény sajátos mikroklímájának köszönhetően. Ha szeretsz kerekezni, itt a helyed!

Eplény, Nordica Síaréna

Érdemes kipróbálni Magyarország legnagyobb Freeski és Funparkját Eplényben! Aki szereti télen is aktívan tölteni szabadidejét, hétvégéjét, annak itt a helye akár családdal, gyermekekkel, barátokkal, egyedül vagy párban. Aki tud már síelni azért, aki még nem, azért, hogy itt megtanuljon! Remek lehetőséget kínálnak erre a szervezett sítáborok, illetve sítanfolyamok.

Herend

Herend a művészi porcelánkészítés hazai fellegvára. A Porcelanium látogatóközpont kínálta színvonalas programoknak köszönhetően az egész napunkat tartalmas kikapcsolódással tölthetjük, ha ide látogatunk. A múzeum a herendi porcelángyár történetét, az általa alkalmazott technológia fejlődését mutatja be, részben termékei, részben régi iratok, fotók, oklevelek, plakettek segítségével. Egyúttal megtekinthetjük Magyarország legrégibb, világhírű porcelángyárának termékeit, külön csoportosítva a legszebb, legsikeresebb motívumokat, valamint a különböző korokban, különböző alkotók által készített termékeket.

Kapolcs

Kapolcsra nem csak a Művészetek Völgye idején érdemes ellátogatni. A falu és a környék életével, a népi mesterségekkel és kézműves tevékenységgel számos kiállítóhelyen ismerkedhetünk. A Fazekasműhely és Galéria 1999 óta működik a 470 lelkes, barátságos falu központjában. A műhely tulajdonosa és megálmodója Szurdi Éva, aki a XIX. század végéig működő, híres kapolcsi fazekasok hagyományos kézműves technikáit és formavilágát ötvözi a modern iparművészet különböző elemeivel. Kapolcson úton-útfélen régi malomépületekkel találkozhatunk, amelyek többsége - műemlék épületként - egy újabb hagyományos népi mesterségről regélnek. Egyre többet újítanak fel közülük, ennek egyik szép és ékes példája a Szaller-vízimalom, a Falumalom, amely ma múzeumként működik. Mint lovas nemzetnek, a kovács ősidőktől fogva nélkülözhetetlen mestersége volt minden magyar településnek. Ma már nemigen találkozhatunk élőben ezzel a tevékenységgel, térjünk hát be a kovácsműhelybe, s lássuk, mit és mivel is dolgoztak ezek a mesterek!

Kislőd, Sobri Jóska Kaland- és Élménypark

Adrenalin, lendület, pezsgés, dinamizmus, kacagás, móka, derültség, friss levegő, új energia. Mindebben részed lehet a kislődi Sobri Jóska Kaland- és Élményparkban, ahol tárt karokkal várják a kaland, az izgalom szerelmeseit. Ha extrém esküvőre, betyárlakodalomra vágysz, itt a helyed! Itt drótkötélpályán érkezik a menyasszony. Ha a jég hátán is megélő, verseny- és ütőképes kollégákat szeretnél magad mellett tudni, az egész csapatnak itt a helye! Ha felejthetetlen élményre, kirándulásra vágysz az osztállyal, a barátokkal vagy a családdal, a kalandpark a rendelkezésedre áll! Ha vízközelre vágysz, és szívesen elvonulnál egy kis szigetre csendesen pihenni, napozni, szomjadat oltani, a kalandpark tavának idilli közepe csak rád vár! Jöjj, láss, győzz! Bővebben...

Nagyvázsony

Híres hadvezérünk, Kinizsi Pál várának udvarán a nyári időszakban lovas élményeinket is gyarapíthatjuk a vár kedves kis pónilován. Ha már kellőképpen átéreztük a történelmi korok hangulatát, részt vettünk a reneszánszkori várjátékokban, üljünk fel Mazsi, a póni hátára, aki mindenkit – nem csak gyerekeket! – vár!

Sümeg

Sümegen található a Balaton-felvidék legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt várromja. A sümegi vár környezetéből 87 méterre kiemelkedő sziklákon 270 méter tengerszint feletti magasságban épült. A nyári időszakban középkori lovagi tornával is szórakoztatják a vendégeket.

Szigliget

Szigliget a Balaton északi partján, Badacsony és Balatonederics között található, a tópart egyik legszebb, legromantikusabb tája. Félsziget, melyen és körülötte vulkanikus dombok sokasága foglal helyet. Sokáig sziget volt, csónakkal, illetve hajóval lehetett megközelíteni. A XIX. században került sor Közép-Dunántúl végleges vízszabályozására, ezen belül a Balaton lecsapolására. Ennek következtében Szigliget szigetből félszigetté vált, északnyugati részeiről eltűnt a víz. Egyedien szép, mediterrán jellegű táj: a félsziget belsejében fás, bokros, virágos rétekkel, szőlőskertekkel, tavasszal virágba boruló gyümölcsfákkal. A domboktól védett hajlataiban a sok napsütés megérleli a fügét, lejtőin terem a legjobb szigligeti bor. Érdekes neveket viselnek dombjai: így a Rókarántó, Királyné szoknyája, Kamonkő, Soponya, Majális domb.

Szentgáli-Kőlik barlang

Izgalmas kalandtúrát élhet át a látogató a Déli-Bakonyban, Szentgál határában található Szentgáli-kőlik barlangban, miközben megismerkedik évmilliók változatos földtörténeti eseményeivel és a barlangban évezredekkel ezelőtt élt elődeink életével. A barlang csak szakvezetéssel látogatható. Barlangi túrákat a március 15. és október 31. közötti időszakban, naponta indítanak. Az indított túrák száma naponta legfeljebb 10, ezen belül az alaptúrák maximális napi száma 5, az extrém túrák maximalizált napi száma ugyancsak 5.

Tapolca, Tankvezetés

Különleges, életre szóló élmény Tapolcán, az egykori Kinizsi laktanyában. A harckocsik, hadi technikák, harcjármű replikák építésének és vezetésének szerelmesei itt mind megtalálják a kedvükre való programot. Próbálja ki Ön is a 4 db lánctalpas vagy 3 db gumikerekes jármű egyikét, melyek harckocsi vezetésre és sétakocsizásra egyaránt alkalmasak.
Tankvezetés, tankbérlés, katonai fegyverek: utazzon el Ön is a hadi technikák egykori világába!
Bővebb információ...

Veszprém, ZOO

A Bakony és Balaton térség egyik gyöngyszeme, tradicionálisan híres látnivalója a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark, amely Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertje. A Közép-Dunántúli Régió legkedveltebb turisztikai célpontja, a Balatontól mindössze 15 km-re található, Veszprém belvárosából rövid sétával érhető el. A kicsiknek és nagyoknak egyaránt feledhetetlen élményt nyújtó, különleges természeti adottságokkal rendelkező Állatkert kapuit 1958. augusztus elsején nyitotta meg - hatalmas társadalmi összefogással mindössze öt hónap leforgása alatt épült meg.