Érkezés dátuma
Érkezés
Távozás dátuma
Távozás
Vendégek száma
1 szoba, 2 vendég

Gyógybarlang

Nyitvatartás:

- Hétfő-szombat: 13.00-17.45

- Vasárnap zárva!


1902-ben fedezték fel, hogy Tapolca városa alatt a Balaton-felvidék szarmata mészkövében barlangrendszer van, melynek egy részét csónakkal is járható víz borítja. A rendszer eme eleme Tapolcai-tavasbarlang néven ma idegenforgalmi látványosságként látogatható.

A Hunguest Hotel Pelion és a szomszédos kórház alatt elterülő, genetikáját illetően a karsztbarlang-típusba sorolt rész a második világháború alatt óvóhelyül szolgált. Levegőjének a légzőszervi megbetegedésekre kifejtett hatása azóta köztudott a környék lakosai között. A szakorvosi vélemények, valamint a barlang levegőjének összetételét és annak, az emberi szervezetre gyakorolt hatásait megcélzó vizsgálatok eredményeként 1973-ban a tapolcai barlangrendszer egy részében légúti megbetegedésben szenvedők kezelésére alkalmas területet alakítottak ki, amely 1982-től hivatalos gyógybarlangként üzemel, mely egyedülálló Európában. A 10-15 méterrel a felszín alatt húzódó barlangot a hűvös közérzetet biztosító barlangok csoportjába soroljuk. Hőmérsékleti viszonyait a felszíni klíma és a tavasbarlang felől áramló hő befolyásolja. A barlang hőmérséklete nem csak időben, de térben sem változik számottevő mértékben, így a hőmérsékletváltozás, mint ingertényező hiányzik a bioklímatológiai jellemzők közül.

A kúra jelleggel is igénybe vehető légzésrehabilitáció szakorvosi konzultáció és javaslat alapján tartalmaz barlangi klímaterápiát légzőtornával, inhalációs kezeléseket és masszázst.

A barlangterápia passzív használata, a barlangi klíma önmagában is hatásos lehet. A nyugalomban eltöltött pihenés jótékony hatással bír.

A barlangban egymást követő napokon minimum 1,5 óra, maximum 3 óra eltöltése javasolt.

A barlang hőmérséklete jelenleg 18 Celsius fok.

A levegő a kültéri légszennyeződéstől mentes. Por, kipufogógázok, ólom, más korpuszkuláris szennyezés nem mutatható ki benne. Pollen, allergének, toxikus és irritáló anyagok szintén nem találhatók a barlang levegőjében.

A páratartalom magas: 95–98%.

A nedvesség finom aeroszol formájában található. Ez a természetes aerosol különböző ionokat tartalmaz oldott formában: Ca++ 113,2 mg/l , Mg++ 3,9 mg/l.

A kültéri levegőhöz képest magasabb szén-dioxid tartalom (a barlangi szén-dioxid szint közel másfél-kétszerese a külső levegő szén-dioxid tartalmának).

Légnyomás: 750 – 778 Hgmm.

A légköri frontok, elektromágneses és barometrikus változások nem érvényesülnek. Ezért beszélhetünk nyugalmi klímáról. Érzékelhető vízszintes levegő mozgás (szél) nincs. Légáramlás a barlang labirintus jellegű folyosóin alig érezhető. A lamináris áramló levegő sebessége 0,04–0,08 m/s.

Az állandó hőmérsékletű, hűvös, magas páratartalmú levegőn való napi legfeljebb 3 óra tartózkodás, az itt végzett légzőtorna edző hatású és preventív a későbbi légúti infekciók és hurutos tünetek tekintetében.

A külső légköri levegőhöz képest magasabb szén-dioxid koncentráció bioklimatológiai szerepe abban nyilvánul meg, hogy növeli a légzés intenzitását és mélységét, továbbá simaizom görcsoldó hatású.

A magas páratartalmú levegő inhalálása mucolyticus (nyákoldó) hatású, elősegíti az expectorációt (köpetürítés). Az aerosol formájában a hörgőkbe jutó Ca++ csökkenti a nyálkahártya gyulladását, és antiallergiás hatású.

A levegő por, pollen és egyéb allergén mentessége az asztmásoknál csökkenti a rohamok gyakoriságát.

A barlangi klíma segít helyreállítani a felborult biológiai ritmust, és a neuroendokrin (hormontermelő) szabályozást. Segít a vegetatív idegrendszer tónusának és az immunstátus egyensúlyának megteremtésében.